Plan Your Visit | keyboard_arrow_right

The Dining Room Chamber Project

From 2015 – 2017, The House of the Seven Gables embarked on a structural restoration project in the Turner-Ingersoll Mansion.

The Dining Room Chamber, located in the original, 1668 part of the mansion had been deemed structurally unsound. Key to this project was the reinforcement of the 1668 summer beam and framing in the Dining Room Chamber. Prior to the noting of structural issues, the rooms were used for living quarters, interpretive space, offices, and storage. The Dining Room Chamber had never been viewed by museum visitors. Today, the room is used to share rotating objects from our collections and archives to show how the legacy of maritime fortune, coupled with Nathaniel Hawthorne’s fame, allows for The House of the Seven Gables to provide vital settlement services for Salem’s immigrant community.

The Kitchen Chamber, known by staff and visitors as the ‘Accounting Room,’ was divided in the early 1900’s to install a bathroom. This space was restored to an earlier configuration.

The Dining Room Chamber project was more than a structural restoration – it set off a chain of projects that continue to inspire us to share a more accurate and inclusive history at out National Historic Landmark District. The construction saved a one-of-a-kind property and allowed us to open our doors even wider.

Below, you’ll find a selection of images from the project as well as a list of our sponsors and supporters.